Πέθανε η ακτιβίστρια δικηγόρος Κατερίνα Ιατροπούλου

“Έφυγε” η ακτιβίστρια δικηγόρος Κατερίνα Ιατροπούλου σε ηλικία 77 ετών.

Η Κατερίνα γεννήθηκε το 1945 στην Τρίπολη, σπούδασε Νομική και εντάχθηκε στη Νεολαία Λαμπράκη συμμετέχοντας και στα Ιουλιανά.

Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας των απριλιανών εντάχθηκε ως σύνδεσμος του ΠΑΜ, συνελήφθη και βασανίστηκε κυρίως από τον Καλύβα στην ταράτσα της Μπουμπουλίνας. Χάρη στις διασυνδέσεις του εθνικόφρονα πατέρα της απέφυγε την εξορία και κατέφυγε στο Λονδίνο όπου συμμετείχε ενεργά στον αντιφασιστικό αγώνα, στα φεμινιστικά κινήματα, στα αντιπολεμικά συλλαλητήρια για το Βιετνάμ και στις διαδηλώσεις για ΙΡΑ και Χιλή.

Στη Μεταπολίτευση επέστρεψε στην Ελλάδα κι ως δικηγόρος ασχολήθηκε με τις υποθέσεις του Παναγιώτη Λιβερέτου, του Άσιμου, του Μπαλλή, του Καραμπελιά, του Γιάννη Σερίφη ως συνήγορος της οικογένειας Κασίμη, αργότερα του Χρήστου Ρούσσου και δεκάδων άλλων, ενώ ως μαχήτρια για τα δικαιώματα των κρατουμένων, εξέδιδε μαζί με τον Γιώργο Βλασσόπουλο το περιοδίκο «Της Φυλακής».

Το 1982 γνώρισε το μέλος της 2ης Ιούνη Ρολφ Πόλε και παντρεύτηκαν το 1984.

Το 1986 στήθηκε η περίφημη σκευωρία για κατοχή ναρκωτικών που κατέρρευσε μέσα σε λίγες μέρες.

Αντισυμβατική με συμπάθειες κι αντιπάθειες στον αντιεξουσιαστικό χώρο, δίκαζε πολλές φορές χωρίς να πάρει δραχμή και η πόρτα της ήταν ανοιχτή για τον κάθε κατατρεγμένο – άστεγο – λούμπεν – τοξικομανή.

Το 2002 είχε υποψίες ότι άλλη μια σκευωρία στηνόταν εις βάρος της όμως η έκρηξη στον Πειραιά άλλαξε τα σχέδια της Αντιτρομοκρατικής.

Αγωνίστρια ως το τέλος, έδωσε την άνιση μάχη με την επάρατη νόσο που την ταλαιπωρούσε για χρόνια αφήνοντας την τελευταία της πνοή το μεσημέρι της Δευτέρας 7 Νοεμβρίου 2022.

Την Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2022 στις 11 π.μ. στο Α’ Νεκροταφείο η πολιτική της κηδεία.

Το σπίτι της Κατερίνας Ιατροπούλου στα Εξάρχεια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *